Orient Watch EU - SLOVENIJA

companyimg02.jpg

Domov/Home | Orient Watch Co. | Ure/Watches | Povezave/Links | Foto/Photos


 


Zgodovina Orient Watch Co.


 


 


Ure, ki jih Orient prodaja na domačem tržišču na Japonskem, se precej razlikujejo od tistih, ki jih tržijo v tujini. Orient je proizvajalec z dvema obrazoma, vendar pa predanost izdelavi kvalitetnih mehanskih ur za zmerno ceno ostaja glavno vodilo podjetja.


 


Za domače tržišče Orient proizvaja zelo kvalitetne mehanske ure, ki imajo skrbno izdelane mehanizme za ročno navijanje in avtomatske mehanizme.Za izvoz pa proizvajajo mehanske ure nižjega in srednjega cenovnega razreda, ki so posebej popularne v Rusiji, Južni Ameriki in na Bližnjem vzhodu.


 


ZGODNJE OBDOBJE1901: G. Shogoro Yoshida je ustanovil Yoshida Watch Store v Tokiju. V tem času, je v trgovino uvažal ure iz tujine, jih prodajal in tudi popravljal. Veliko delov, ki jih je uporabljal pri popravilih, je moralo biti ročno izdelanih, zato so zaposleni v takih delavnicah pridobili dragocene izkušnje glede izdelave ur.
1920: Yoshida je ustanovil Toyo Tokei Sei Saku Sho tovarno ( Toyo pomeni Orient v japonščini). To je bila mala tovarna, kjer so izdelovali ure in druge mehanske instrumente.1934: Nova tovarna podjetja Toyo v Saitma prefekturi je pričela z proizvodnjo ur. Izdelane so bile iz pretežno uvoženih delov. Veliko teh ur so prodali Japonski vojski.
1936: Odprejo Toyo Hino tovarno v Tokiju, kjer proizvajajo ure.

Med drugo svetovno vojno se podjetje preimenuje v Toyo Weapon Industries in pričnejo z izdelavo detonatorjev za bombe in topove.


 


OBDOBJE PO DRUGI SVETOVNI VOJNI


Po vojni se je podjetje ponovno prestruktiriralo, vendar pa je povojna ekonomska kriza na Japonskem in splošna zmeda, ki je nastala v državi, povzročila da se je podjetje nekaj časa ni pobralo.

1950: Po preimenovanju v Tama Instruments Corporation so pričeli izdelovati ure v Hino Tovarni. Proizvodnja je bila majhna, približno 1500 ur na mesec. Proizvajali so ure z urnim in minutnih kazalcem, nekateri modeli pa so imeli manjšo sekundno številčnico.1951: Preimenovali so se v Orient Watch CompanyŠTIRI POMEMBNE URE IZ SREDINE 50-IHLeta 1955 so pričeli z proizvodnjo ure Orient Hinomatic, ki je imel tri kazalce v centru. Novembra istega leta je časopis napisal članek o tej uri, kar je sprožilo veliko zanimanja.

Seiko je predstavil svojo prvo uro z tremi kazalci v sredini (Seiko Super) leta 1948. Vendar je bil Seikov mehanizem zelo majhen (30mm), pojavljali pa so se tudi problemi s točnostjo. Leta 1950 je Seiko pričel izdelovati 33mm Super, ki je postavil nove standarde.Naslednje leto (1956) je Orient predstavil uro Jupiter, ki je bila zelo všečno oblikovana in zanesljiva, a kljub temu cenovno zelo ugodna.
Z njo se je začela Orientova prevlada v nižjem cenovnem razredu. To je stran Orienta, ki je še danes prisotna. Na eBay-u je mogoče kupiti ure za dobrih 50€.

Leto pred tem je Orient podpisal pogodbo o izvozu takih ur na Kitajsko. Leta 1958 so podpisali še pogodbe o izvozu v Iran in Kanado, odprli so pa tudi poslovalnico v New Yorku, Čeprav je bil Orient v ostalih pogledih vedno kakšni dve leti v zaostanku za Seikom in Citizenom, pa so bili pionirji pri izvozu ur v tujino.

Tudi na zahodu so bile Orient ure v tem času znane kot zelo zanesljive in točne, ob dejstvu, da so bile precej cenejše od Ameriških ali Švicarskih.V letih 1957 in 1958 je Orient predstavil še svoj drugi »obraz«, in na domačem trgu predstavil dve uri, ki sta bili namenjeni kot konkurenca najboljšim uram Seika in Citizena.
To sta bili Orient Mars in Orient Royal.


Mars je imel čudovito izdelano številčnico v več različicah, in ohišje iz zlata ali nerjavečega jekla. Takrat se je Jupiter prodajal za 3000 Jenov, Mars pa kar za 9770 Jenov.

Royal Orient so predstavili naslednje leto.


Royal je imel tanjše in večje ohišje. Direktna konkurenta sta bila Seiko Chronos in Citizen »S«.


Royal orient je imel tudi »antishock« mehanizem.


 


KO SI TRETJI, SE BOLJ TRUDIŠ


 


Vse Orientove ure za domače tržišče so mehanske. Večina modelov je na voljo v treh barvnih različicah (npr. črna, bela ali modra). Večina ima ali »power reserve indicator« ali prozorno ohišje na zadnji strani z dekoriranim mehanizmom.


Orient je bil vedno tretji največji izdelovalec ur na Japonskem, za Seikom in Citizenom. Vsekakor so se vedno trudili, da bi dosegli čim večjo prodajo. Eden od načinov je bil tudi, da so v ure vključevali posebnosti (kot zgoraj omenjene), ki so ponavadi na voljo v precej dražjih modelih.

Po drugi strani pa so se trudili izdelovati posebne (ali domiselne) ure, ki so bile za mnoge prej neokusne kot lepe.


 


 


PODJETJE SE RAZVIJA


1961: Prvi Orientov mehanski mehanizem, imenovan »Super Auto«


 


1961: Prva Orientova ura z okencem za datum (na poziciji 3), imenovana »Royal Calendar Orient«

1962: »Orient Swimmer«, oglaševan kot popolnoma vodotesen


1963: »Orient Olympic Weekly«, s prikazom datuma in dneva


1967: »Orient 10 Beat« model, z desetimi premiki na sekundo. To je zelo redek model in zelo iskan med zbiralci.

1974: V sodelovanju z podjetjem Sharp so izdelali kvarčno uro z LCD zaslonom


1978: v sodelovanju z Seiko/Epson so pričeli izdelovati tiskalnike

tovarnaleta70.jpg
Tovarna leta 1970

NENAVADNI ORIENTILep primer izdelovanja ur, ki se mnogim zdi kičast, je ura Orient Flash.Izdelovati so jo pričeli leta 1958, imela je baterijo in mehanizem za navijanje. Baterija je bila namenjena osvetlitvi  številčnice v temi. Izmed »velikih treh« proizvajalcev, je samo Orient proizvajal tako uro. Leta 1964 so predstavili uro, ki je bila po mnenju mnogih revij »najbolj čudna ura«. To je bila »Grand Prix 100«

Kljub dokaj konvencionalni številčnici, je mehanizem vseboval kar 100 draguljev! Večina med njimi je bila bolj kot ne nepotrebna.

Grand Prix 100
100.jpeg
Klikni za vecjo sliko

Grand Prix 100
100tenp.jpeg
Klikni za vecjo sliko

Grand Prix 100
100x.jpeg
Klikni za vecjo sliko

Potem je pa tu še Orient »King Diver 1000m«. Narejen je bil leta 1969 kot ura z vodotesnostjo do 1000 metrov globine, in v tem času bil je edina ura s tako vodotesnostjo.

V resnici pa konstrukcija ni bila čisto temu dorasla, zato so jo proglasili za bolj »zelo vodotesno«, prej kot pa varno za uporabo v globinah, večjih od 100 metrov.


ORIENT V SEDEMDESETIH

Niti bi presenetljivo, da ni prav veliko podatkov o Orientu i tega obdobja.

Kot vsi drugi svetovni proizvajalci,  so se tudi pri Orientu spopadali s vprašanjem: Kako odgovoriti na Seikov Quartz?

Kot že omenjeno, Orient ni imel svoje quartz ali LCD tehnologije, zato so se povezali s podjetjem Sharp, da so lahko izdelovali digitalne kvarčne ure.

 

ORIENT V NOVEM TISOČLETJU


Po mojem mnenju je bilo leto 2001 posebno leto v zgodovini Orient Watch Co.

Na eni strani je bila aktualna kolekcija Orientovih ur za domače tržišče najboljša vseh časov, po drugi strani pa se je  podjetje spopadalo z visokimi dolgovi, padcem prodaje in možnostjo prevzemom s strani Seiko Corporation. Seiko Corporation je sedaj tudi v resnici postal večinski lastnik Orient Watch Co.

Na domačem tržišču Orient trži blagovne znamke Orient Star, Orient Star Royal in Royal Orient. V zadnjem domačem katalogu je predstavljenih 15 različnih modelov, z vsega skupaj  35 variacijami (različna ohišja in barvne kombinacije) . Izmed teh 15 modelov, jih ima 12 avtomatski mehanizem, trije pa mehanizem z ročnim navijanjem.
Vse ure so mehanske. Cene se gibljejo od 200€ do 2000€, večina modelov je cenovno umeščena nekje na sredini.
Nekateri modeli imajo mehanizem, ki ima "power reserve indicator". V resnici je ta mehanizem precej zapleten. Vsi deli v mehanski uri se premikajo v smeri urinega kazalca, indikator pa se mora premikati v obe smeri.

"Power reserve indicator" je na voljo tudi v nekaterih modelih blagovne znamke Orient, kar je glede na zmerne cene teh ur zelo nenavadno.Prodaja Orient ur je v letih 2000 in 2001 precej padla (za 30%), edina svetla izjema je bila prodaja  v Rusiji in na Bližnjem vzhodu, kjer je prodaja zrasla za 9%.

PRIHODNOST

 

Od leta 2006 Orient Watch Company proizvede več mehanskih urnih mehanizmov kot Seiko in Citizen skupaj. Vrednost glede na ceno velja za eno najboljših v celotni urarski industriji.

 

Poleg zastopanosti na prej omenjenih trgih, pa se povečuje tudi število zastopnikov predvsem v Severni Ameriki, pa tudi v Evropi. Za te trge so namenjeni določen modeli Orient Star, ter celotna linija izdelkov Orient.